top of page
  • nabalunews

HOTEL EMPAT BINTANG BUKA GERAI NASI BAJET UNTUK KELANGSUNGAN OPERASI


foto Bernama

6 Feb 2021


KUALA TERENGGANU: Demi kebajikan 156 pekerja dan kelangsungan operasinya, Duyong Marina & Resort (DMR) mengambil inisiatif mewujudkan gerai nasi bajet RM3 untuk menjana pendapatan sampingan.


Resort empat bintang milik kerajaan negeri Terengganu yang terletak di Pulau Duyong itu mula membuka operasi gerai itu berhampiran Jambatan Sultan Mahmud di sini pada Khamis lepas yang menawarkan aneka lauk berbeza setiap hari antaranya ayam goreng berempah, ikan goreng, gulai lemak ikan masin bersama nanas, sayur goreng, sambal telur dan sambal tenggiri limau.


Pengurus Besar DMR Wan Mohd Faizul Wan Abas berkata ia adalah satu langkah drastik dan proaktif DMR agar tidak terlalu bergantung kepada perniagaan teras iaitu jualan bilik penginapan yang terjejas teruk akibat pandemik COVID-19 ketika ini.


"Dalam situasi terkini begitu banyak hotel dan resort terpaksa gulung tikar akibat tidak mampu bertahan mengharungi kegawatan ekonomi, kita tidak mahu perkara sama berlaku terhadap DMR sehingga ada risiko pekerja dibuang.


"Sebab itu, kita buka gerai nasi bajet ini untuk menyuntik motivasi dalam kalangan 156 pekerja bahawa pihak pengurusan tidak 'lepas tangan atau berpeluk tubuh' sahaja dalam menghadapi situasi ekonomi yang mencabar ini, sebaliknya kita terus bersama-sama bekerja demi kelangsungan DMR," katanya ketika ditemui pemberita di gerai tersebut hari ini.


Mengulas lanjut, Wan Mohd Faizul berkata gerai nasi bajet itu juga memberi peluang kepada golongan B40 serta mereka yang terjejas berikutan pandemik COVID-19 untuk menikmati makanan yang lazat dan berkhasiat pada harga yang sangat murah.


"Selain itu, DMR turut mengalu-alukan mana-mana syarikat korporat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau individu yang berminat mahu menyumbang nasi bajet ini kepada mana-mana pihak memerlukan termasuk petugas barisan depan sebagai menghargai jasa mereka," katanya.


Tinjauan Bernama mendapati orang ramai mula beratur seawal 11 pagi untuk membeli nasi bajet yang disediakan resort itu dengan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ketat yang dipantau pengawal keselamatan DMR.


Ditanya mengenai persepsi negatif sesetengah pihak bahawa gerai nasi bajet DMR itu hanya akan menyebabkan lebih banyak persaingan kepada peniaga kecil-kecilan yang lain, Wan Mohd Faizul berkata perkara itu kurang tepat kerana ia bukanlah satu-satunya strategi DMR dalam menjana pendapatan ketika ini.


"Selain gerai ini, jualan makanan lain daripada DMR seperti ayam panggang marina tetap berjalan seperti biasa dengan kaedah 'Cash on Delivery' atau bawa pulang.


“Malah, kami turut mengadakan jualan promosi harga pakej penginapan beli satu percuma satu yang akan berakhir 18 Feb ini untuk mempelbagaikan sumber kewangan DMR. Pendapatan daripada gerai nasi bajet ini tidak sampai 10 peratus pun untuk DMR," katanya sambil memaklumkan gerai nasi bajet itu tidak akan kekal, sebaliknya akan dihentikan apabila industri pelancongan mula pulih seperti sediakala. - Bernama


Comentários


bottom of page