top of page
  • Wartawan Nabalu News

Kerajaan jamin tiada pengurangan pencen bagi pesara penjawat awam – PM14 Disember 2023

Oleh Wartawan Nabalu News

 

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia, di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah memberikan jaminan bahawa jumlah pencen pesara penjawat awam akan ditambah bagi memastikan mereka tidak menerima jumlah yang lebih rendah daripada yang sebelumnya.

 

"Walaupun ada keputusan mahkamah, kerajaan khususnya Perbendaharaan membuat keputusan untuk menokok jumlah yang dianggap kurang itu supaya tidak kurang daripada gaji (pencen) yang sepatutnya (diterima)," ujar Anwar.

 

Beliau menyatakan hal ini ketika berucap pada majlis makan malam Sumbangan Kasih Persatuan Alumni Pegawai Tadbir dan Diplomatik (Alumni PTD) dan Yayasan Alumni PTD yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, pada malam Rabu.

 

Pada 27 Jun yang lalu, Mahkamah Persekutuan telah membatalkan pindaan kepada undang-undang pencen, menjadikan Akta Pelarasan Pencen (Pindaan) 2013 (PAA) tidak lagi terpakai kepada pesara kerajaan. Sebagai tindak balas, pada bulan Julai, kerajaan memutuskan bahawa pencen dan pencen terbitan untuk bulan Julai hingga Disember 2023 akan dibayar menggunakan amaun pencen asal.

 

Ini bermakna bayaran pencen bagi pegawai awam yang bersara sebelum tahun 2013 akan dikembalikan kepada amaun Disember 2012, sementara bagi pegawai awam yang bersara mulai tahun 2013, bayaran pencen akan dikembalikan kepada amaun asal semasa mereka bersara.

 

Anwar menambah, "Perbezaan amaun pencen semasa dengan amaun pencen asal akan terus dibayar dalam bentuk bantuan khas yang dinamakan sebagai Penghargaan Khas Kepada Pesara (PKKP) bagi menjadikan amaun yang diterima oleh pesara sama seperti amaun pencen semasa, iaitu amaun pencen pada Jun 2023."

 

Presiden Alumni PTD, Tan Sri Abdul Halim Ali, sebelumnya telah menyuarakan kebimbangan mengenai kemungkinan pengurangan pencen pesara pada tahun depan akibat keputusan Mahkamah Persekutuan tersebut.

 

Mengenai kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA), Anwar menyatakan bahawa kerajaan komited untuk meneliti perkara itu secara mendalam, walaupun memerlukan sedikit masa.

 

"Dalam penyelarasan gaji ini, tentu isunya akan diteliti dan dikaji dan saya percaya SSPA ini sudah cecah 11 tahun belum ada (kajian semula). Bukan masalahnya saya hendak memenangi atau memujuk penjawat awam, tetapi ini kenyataannya," jelasnya.

 

Anwar juga menekankan bahawa seharusnya SSPA disemak setiap 10 tahun, namun kerana situasi politik yang tidak menentu, hal tersebut tidak dapat dilaksanakan. Namun, dengan adanya Jawatankuasa Semakan Semula Sistem Saraan Perkhidmatan Awam, beliau yakin masalah ini akan dapat diatasi.

 


Comments


bottom of page