top of page
  • Wartawan Nabalu News

Malaysia dan Tesla bakal kerjasama dalam pelbagai sektor, selain sektor EV


11 Julai 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Malaysia dan Tesla, syarikat kenderaan elektrik (EV) terkemuka dunia, akan menjalin kerjasama dalam pelbagai sektor selain automotif.


Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pertemuan antara Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk akan berlangsung sebelum akhir minggu ini.


"Terdapat lebih daripada sektor EV yang akan kita bincangkan dalam potensi kerjasama ini. Apa yang kita mahu ialah untuk menarik lebih banyak potensi atau komitmen pelaburan dalam sektor automotif dan sektor lain yang boleh kami pasarkan di Malaysia," katanya.


Beliau berkata kerjasama dengan Tesla akan memberi manfaat kepada Malaysia dari segi teknologi hijau, perubahan iklim dan kemampanan.


Tesla, yang beribu pejabat di Austin, Texas, AS, akan membuat penampilan sulung rasminya di Malaysia dengan pelancaran rasmi berlangsung di Kuala Lumpur pada 20 Julai.


Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perbadanan Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim Malaysia (MGTC) Shamsul Bahar Mohd Nor berkata, beliau berharap Tesla akan mengambil bahagian dalam IEMS 2023 yang dijadualkan pada 4-6 Oktober.


Beliau berkata IEMS 2023 berharap untuk memperoleh RM4 bilion dalam teknologi hijau dan prospek pelaburan yang diterajui kemampanan berbanding RM3 bilion yang diperoleh pada tahun lepas.


Tambah beliau, IEMS 2023 akan menampilkan kira-kira 400 peserta pameran dari 40 negara seperti China, Jepun, Taiwan, Sweden, Austria dan Belanda dan dijangka menarik 40,000 pengunjung,bottom of page