top of page
  • Wartawan Nabalu News

Mangsa banjir di Sabah bertambah, di Pahang dan Johor berkurang


15 Januari 2024

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Banjir yang melanda beberapa negeri di Malaysia telah menjejaskan 635 orang yang terpaksa berpindah ke pusat-pusat pemindahan sementara (PPS) setakat 12 tengah hari hari ini, berbanding 663 orang pagi tadi.


Menurut laporan Pusat Kawalan Bencana Negara Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma), jumlah mangsa banjir terdiri daripada 257 orang di Sabah, 130 orang di Pahang dan 248 orang di Johor.


Di Sabah, banjir telah merebak ke Beluran dan Sandakan, di mana 110 orang dan 147 orang masing-masing berlindung di empat PPS.


Di Pahang, banjir masih melanda Rompin, di mana 130 orang ditempatkan di dua PPS.


Di Johor, banjir telah surut di beberapa kawasan, menyebabkan bilangan mangsa berkurang di Batu Pahat, Kluang, Kota Tinggi dan Segamat, di mana 23 orang, 38 orang, 124 orang dan 63 orang masing-masing berada di enam PPS.


Nadma juga melaporkan bahawa beberapa sungai di Johor, Pahang, Perlis dan Terengganu berada pada paras bahaya akibat hujan lebat.


Sungai-sungai yang terjejas ialah Sungai Endau, Sungai Johor dan Sungai Muar di Johor; Sungai Pahang dan Sungai Rompin di Pahang; Sungai Arau di Perlis; dan Sungai Terengganu di Terengganu.


Selain itu, Nadma memaklumkan bahawa 43 jalan di beberapa negeri ditutup akibat banjir, jambatan rosak dan tanah runtuh.


Jalan-jalan yang terjejas ialah Jalan Durian Mentangau di Dungun, Terengganu; Jalan Kota Tinggi-Kluang di Kota Tinggi, Johor; dan Lebuhraya Kuantan-Segamat (Lebuhraya Tun Razak) di Pahang.Comments


bottom of page