top of page
  • Wartawan Nabalu News

Sabah dan China jalin hubungan baik - KM Sabah


23 Januari 2024

Oleh Wartawan Nabalu News


KOTA KINABALU: Sabah dan China telah menunjukkan kerjasama yang kukuh dalam pelbagai bidang, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.


Beliau berkata kerajaan negeri amat menghargai hubungan baik yang telah dibina dengan China sejak beberapa tahun lalu.


“Sabah telah mengadakan pertukaran mesra dengan beberapa wilayah dan bandar di China sebagai hasilnya,” katanya pada majlis sambutan Tahun Baharu Cina yang dianjurkan oleh Konsulat China di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini semalam.


Majlis itu turut disempurnakan oleh Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin.


Hajiji juga berkongsi pengalaman beliau dalam misi perdagangan ke China tahun lepas, di mana beliau berucap pada Sidang Kemuncak Ekonomi dan Teknologi Global China di Shenzhen.


“Saya berpeluang bertemu pelabur dan menjemput mereka meneroka peluang perniagaan dan pelaburan di Sabah. Sejak itu terdapat banyak penglibatan antara negeri dan pelabur China. Saya yakin dengan hasil yang positif,” katanya.


Beliau juga menyatakan penghargaan beliau kepada Konsul Jeneral China, Tuan Yang Terutama Dr. Huang Shi Fang, yang telah memainkan peranan penting dalam mempromosikan pertukaran mesra dan kerjasama antara China dan Sabah.


“Terdapat banyak yang boleh kita lakukan bersama untuk memainkan peranan aktif dan meningkatkan hubungan mesra, pertukaran dan kerjasama. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Konsul Jeneral China kerana aktif mempromosikan pertukaran mesra dan kerjasama antara China dan Sabah,” katanya.

Comments


bottom of page