top of page
  • Wartawan Nabalu News

Kerajaan berusaha ringankan beban rakyat – PM


11 Disember 2023

Oleh Wartawan Nabalu News


KUALA LUMPUR: Dalam usaha untuk meringankan beban rakyat, terutamanya golongan belia dan mahasiswa, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberikan jaminan bahawa kerajaan akan berusaha sedaya-upaya.


Namun, beliau menegaskan bahawa segala usaha tersebut masih tertakluk kepada keupayaan dana kerajaan.


Dalam sesi dialog yang diadakan sempena penutupan Program Setahun Bersama Kerajaan Madani di Stadium Nasional Bukit Jalil, Anwar, yang juga memegang portfolio Menteri Kewangan, menyatakan bahawa kerajaan akan mengadakan perbincangan sebelum membuat keputusan mengenai kelanjutan program eBelia Rahmah.


Program ini, yang memberikan kredit e-tunai RM200 kepada belia berumur 18 hingga 20 tahun atau pelajar sepenuh masa di institut pengajian tinggi (IPT), bertujuan untuk memupuk budaya pembayaran tanpa tunai dan meringankan beban kewangan golongan belia.


"Kita akan tangguh keputusan ini sehingga awal tahun depan untuk kita kaji semula, berapa pendapatan daripada kastam (Jabatan Kastam Diraja Malaysia), kita ada Ketua Pengarah Kastam yang baharu, lebih dinamik, lebih garang,"


"Hasil pun kian bertambah, kemudian saya dapat tahu LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia) pun hasilnya bertambah. Kalau hasil bertambah, Insya-Allah kita akan belanja dengan baik,"ujar Anwar


Mengenai peningkatan kemudahan asas di universiti-universiti awam, Anwar menegaskan bahawa kerajaan akan melaksanakannya secara berperingkat, dengan fokus kepada golongan yang lebih memerlukan.


Beliau juga memberi respon terhadap rungutan pelajar tentang Menu Siswa Rahmah yang tidak dilaksanakan di beberapa universiti, dengan mengarahkan Menteri Pendidikan Tinggi untuk menyemak semula perkara tersebut dengan semua universiti.


Dalam konteks pendidikan, Anwar menekankan pentingnya meningkatkan mutu latihan kejuruteraan, pendidikan latihan teknikal dan vokasional (TVET), dan kecerdasan buatan (AI) untuk memenuhi keperluan industri dan pelabur.


Beliau juga menyeru agar program pendidikan dirombak untuk memenuhi keperluan semasa dan meminta universiti serta sistem pendidikan negara untuk menyesuaikan diri dengan keperluan latihan yang baru.


Perdana Menteri juga menyuarakan kebimbangannya terhadap permainan sentimen perkauman yang masih berlangsung di negara ini, dan menyeru agar tumpuan diberikan kepada isu ekonomi, AI, pelaburan, dan transisi tenaga. Beliau mengajak anak muda untuk mengabaikan penghasut dan fokus kepada perancangan teknologi, AI, dan mutu pendidikan negara.


Anwar juga menyeru pelajar untuk menguasai Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, serta bahasa lain seperti Tamil dan Mandarin untuk merentasi kaum. Sesi dialog tersebut turut disertai oleh kedua-dua Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof.

Comments


bottom of page