top of page
  • Wartawan Nabalu News

Kerajaan sokong kebebasan kreatif dalam industri perfileman – PM Anwar 
13 Jun 2024

Oleh Wartawan Nabalu News

 

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa kerajaan akan terus memberi kerjasama kepada penghasilan karya-karya kreatif demi menyemarakkan dan menyuburkan industri perfileman negara.

 

Anwar berpendapat bahawa penggiat seni perlu diberi peluang untuk bebas menghasilkan karya yang tidak bersifat propaganda.

 

Sambil menzahirkan rasa kagum, bangga, dan terkesan dengan filem "Sheriff Narko Integriti" yang ditonton beliau, Anwar berkata filem itu sarat dengan mesej mendalam mengenai peranan agensi penguatkuasa dalam negara dan pada masa sama, memuji penerbitan filem Melayu yang semakin maju serta kreatif.

 

"Cerita ini papar kelemahan dalam suatu pasukan tapi juga ada kekuatannya dalam Malaysia (penguatkuasa) iaitu tidak kurang orang yang sangat mempertahan integriti serta menolak kecurangan seperti gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

 

"Saya sangat terkesan dan saya sangat bangga dengan seluruh keluarga yang menghasilkan filem Sheriff yang sangat bermutu," kata Perdana Menteri selepas menonton tayangan khas filem itu, di sini.

 

Terdahulu, Anwar bersama isterinya, Datuk Seri Wan Azizah, Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail meluangkan masa kira-kira dua jam setengah menonton filem itu.

Comments


bottom of page