top of page
  • nabalunews

MA63: Perjanjian harus dipegang, mesti ditunaikan - PM


20 Januari 2023


KUCHING: Kerajaan Persekutuan berpendirian setiap perjanjian yang dimeterai bersama Sabah dan Sarawak termasuk Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) harus ditepati serta ditunaikan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Anwar berkata, selaku pemimpin nombor satu negara ketika ini, beliau bertanggungjawab memastikan perkara itu diteruskan dan mengakui sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pelbagai usaha telah dilakukan oleh kerajaan Persekutuan untuk mengembalikan hak itu termasuk meminda Perlembagaan Persekutuan.


"Kita perlu cuba selesaikan (isu MA63) secara bersungguh-sungguh dan bukan sekadar menjanjikan slogan politik untuk dapat sokongan daripada Sarawak atau GPS (Gabungan Parti Sarawak)."


"Apabila kita lihat keadaan pembangunan di Sabah dan Sarawak terutama di kawasan pedalaman, saya tidak boleh nafikan ada tugas yang belum kita sempurnakan dengan baik,” katanya ketika berucap pada majlis jamuan negeri di sini malam Khamis.


Beliau juga berkata, Malaysia merupakan sebuah negara persekutuan dan semangat perpaduan tidak akan dapat diperoleh sekiranya ada perasaan rakyat yang tergores.


"Tugas pemimpin itu merawat dan bukan untuk menambah luka, sebab itu saya lihat usaha ini sebagai menunaikan satu tanggungjawab.


"Saya terasa ketika mendengar keluhan Sarawak dan Sabah atau golongan minoriti yang merasakan mereka tidak berada dalam arus perdana pembangunan negara. Ini tidak wajar, maka harus kita rawat (situasi ini),” katanya.


Perdana Menteri pada Khamis memulakan lawatan kerja sulungnya ke Sarawak selama dua hari sejak dilantik ke jawatan itu pada November lepas.


Pada Jumaat, Anwar dijadual menghadiri mesyuarat Majlis Tindakan Pelaksanaan MA63 yang akan turut disertai Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor. - Bernama

Comments


bottom of page