top of page
  • Writer's pictureIlona Andrew

Tujuh hari kuarantin untuk pelancong vaksin penuh, kontak rapat mulai 18 Okt


16 Okt 2021

Oleh Ilona Andrew


KUALA LUMPUR: Kuarantin bagi pelancong lengkap vaksin yang memasuki Malaysia akan dipendekkan ke tujuh hari mulai Isnin ini, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.


Beliau berkata, selain pelancong yang memasuki Malaysia, kontak rapat kes Covid-19 dan individu yang diberi arahan pengawasan juga akan dikenakan tempoh kuarantin tujuh hari dengan syarat mereka telah lengkap vaksin.


Mereka yang terlibat termasuk individu warganegara, pemastautin tetap, ekspatriat, korporat diplomatik atau orang pelancong asing yang dibenarkan memasuki Malaysia dari luar negara oleh ketua pengarah Imigresen.


"Kontak rapat Covid-19 dan juga individu yang diberi perintah pengawasan dan pemerhatian, seperti individu yang kembali dari kawasan jangkitan berisiko tinggi, juga dibenarkan untuk mengurangkan tempoh kuarantian mereka.


"Semua individu yang disebutkan di atas dikenakan pengurangan dalam tempoh kuarantin wajib ini, berkuat kuasa 18 Oktober," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.


Sementara itu, Khairy menjelaskan bahawa mereka yang tidak diberi vaksin atau belum menyelesaikan dos vaksin harus menjalani tempoh kuarantin selama 10 hari.


Tambahnya, individu yang tidak menerima vaksin atau belum menyelesaikan dos vaksin, tetapi ketika ini pada hari ke lapan atau lebih dari dari tempoh kuarantin wajib mereka, boleh menjalankan ujian RT-PCR mulai hari Sabtu.


"Sekiranya keputusan ujian Covid-19 negatif, mereka akan diberi perintah pelepasan pada 18 Oktober.


"Garis panduan yang ada relevan dan masih diterapkan, dan masyarakat diingatkan untuk terus mematuhi arahan yang ditetapkan.


"Kegagalan mematuhi prosedur kuarantin adalah kesalahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988."

Comments


bottom of page